25 Ekim 2011 Salı

Ayrılıkçı Türkler Bildirisi

“Büyük sorunları onları yaratan düşünce sistemiyle çözemezsiniz” der Einstein. Ayrılıkçı Türkler grubunun oluşmasında bu düşüncenin payı büyüktür. Kürtlere 1920’den beri uygulanan politika bu sorunu Türkiye’nin altından kalkamayacağı bir hale getirmiştir. En azından şuanki düşünce yapısıyla…

Burada toplumsal olarak bilinen yanlış bilgilerin de payı büyük. Aşırı hümanist, “kimseyi kırmayalım” yaklaşımının da bu sorunu körüklediği apaçık ortada. Bu görüşü 2 temel başlıkta inceleyebiliriz.

Kürtlerden neden ayrılmalıyız?
Kürtlerden nasıl ayrılmayız?

1- Kürtlerden neden ayrılmalıyız?

Kürdistan Eyaleti’nin Osmanlı’da Tanzimat nedeniyle 1830’dan beri isyan ettiği apaçık ortadadır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti olmasa bile varolan bir otoriteye karşı her zaman direnç göstermişlerdir. Bu direnci göstermelerindeki sebepte haklı olabilirler. İleride de bahsedeceğim üzere bu direncin Türk halkına kaybettirdikleri Ayrılıkçı Türkler'i asıl ilgilendiren konu. Bu yüzden kürt halkına devletin bir parçası olarak güvenmek, düzenli vergi vermelerini, toplum dinamiklerine bağlı olacaklarını düşünmek tarihe ve günümüze baktığımızda gerçekçi değildir.

2008’de Cemil Çiçek’in açıklamasına göre terörün bugüne kadar Türkiye’ye zararı 300 Milyar $. Her yıl 15 ila 20 Milyar $ para akıtılmakta. Dolayısıyla bu rakamın günümüz itibariyle 400 Milyar $’a yaklaştığı açık. GAP projesinin 32 Milyar $’a mâl olduğu dikkate alınmalıdır.

Neden ayrılmalıyız sorusuna cevaplardan en etkilisi ise kürtlerin terörü destekleyen BDP’ye verdikleri destek. Türkiye’de 10~12 milyon kürdün olduğu tahmin ediliyor. Son yerel seçimde ise bağımsızların aldığı oy 3 Milyon’a yakın. Güneydoğu Anadolu’da doğurganlık oranının anne başına 4.3 çocuk olduğu düşünüldüğünde toplam kürt nüfusunun çok büyük bir kısmının genç nüfus olduğu ve oy veremedikleri ortada. 1980’de ise bu oran 6.01, 2000’de ise 7. Dolayısıyla kürtlerin yarısına yakınının türk halkına karşı olduğu tahmin edilmekte. Buna Batı’da yer alan fakat BDP’nin bağımsız aday göstermemesi sebebiyle başka partilere oy veren kürtleri de dâhil edersek %50 oranına yaklaşmak saçma değildir.

Türkler ve kürtlerin dost olduğu sanrısı da bu bölünmeyi engelleyen etmenlerden. Trakya, Lazistan ve Anadolu halkları sürekli PKK ve vergiler yüzünden kürtlere karşı nefret söylemleri sarf ederken kürtlerin de ortamı yumuşatma gibi bir gayretleri yok. Özellikle Lozan Görüşmeleri’nden önce Mustafa Kemal Atatürk’ün kürtlere özerklik vaadi vermesiyle ve 1924 Anayasası’nda bu vaadinden caymasının ardından kürtler seslerini yükseltmişlerdir. Zaten o dönemin gazetelerine veya Nutuk’a baktığınızda da “Ayrılıkçı kürtler kazanıldı” gibi manşetler dikkat çekiyor. Dolayısıyla kürt halkının bir bütün olarak her zaman türklerin yanında olduğunu düşünmek tarih bilmemektir.

Bu konuya “millet mozaiği” olarak bakmamak gerekiyor. Pek çok elitist “önce yunanları, sonra ermenileri, şimdi de kürtleri kaybediyoruz” diyerek durumu tamamen ajitasyona dökmektedir. Evet yunanları kaybettik ve kaybetmeseydik belki şimdi battıkları çukura bizi de batıracaklardı. Belki ermeniler’den o dönemde ayrılmasaydık taşnak çetelerinin de kışkırtmasıyla, 1950’ye doğru Hitler Almanya’sının da etkisiyle bu sefer gerçekten soykırım yapacaktık. Belki kürtlerden 1920’de ayrılsaydık 400 Milyar $ olmasa da iyi kötü tahminle 200 Milyar $ bu halkın ihtiyacına harcanmış olacaktı. Dolayısıyla toprak açgözlülüğüyle bu konuya bakmak çok yanlış.

Türkiye’nin Doğu’dan gelen kazancı neden ayrılmalıyız sorusuna cevaplardan biri. Türkiye’nin enerji üretiminin sadece %5’lik bir dilimi BDP’ye destek veren illerden sağlanıyor. Yapımı bir türlü bitmeyen ılısu barajı dâhil edildiğinde bu oran %10’a çıkabilir. Fakat kaçak elektrik sebebiyle buradan gelen elektrik türk halkının bir işine yaramamakta. Daha net izah edersek; 2010 yılı itibariyle türkiye’nin yıllık elektrik üretimi 210.000 Gwh. Olası bir bölünmede Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu’da kaybedeceği barajlardan gelen elektrik üretimi ise 10.000 gwh’tir. Ilısu’nun 4.000 gwh üreteceği tahmin ediliyor. %10 oluyor o da dâhil edilirse. 2008 rakamlarına göre Dicle bölgesinde (4 il) yıllık 3993 gwh kaçak tüketim göze çarpıyor. Öte yandan 2008 rakamlarına göre tüm türkiye kaçak elektriğinin %17’si Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak sayesinde olmaktadır. Sadece Mardin %10! Dolayısıyla rakamlara döktüğümüzde Türkiye’nin o bölgeye yaptığı baraj yatırım parasını geçelim gelen elektrik üretiminden bile kârı yoktur. Şimdi bana söyleyin. Bir yere baraj yapıyorsunuz. Oradan üretilen elektrik kaçak olarak tüketilen kadar. Göz göre göre batmanızı mı seyredersiniz yoksa kesip atarmısınız?

Kürtlerden nasıl ayrılmalıyız?

Kürtlerin "Demokratik Özerklik" isteği Türkiye’nin kazancı değildir. Kürtlerin ayrılıp ayrı ülke kurmaları özerkliğe nazaran çok daha mantıklı ve doğrudur. Zaten kürtlerin de ayrı ülke kurmak gibi bir istekleri yok.

Modern bir ayrılma yani ayrılan halkların birbiriyle yaşaması mümkün değil. Olası bir ayrılmada milliyetçi sağcıları zapteden “türk kürt kardeştir” sözü anlamını yitireceği için iç savaş çıkması işten bile değildir. Buna ilave yukarıda bahsettiğim gibi kürtlerin yarısının BDP’ye destek verdiği düşünüldüğünde kürtlerin batı’da kalması türk halkına haksızlıktır, hakarettir.

Dolayısıyla en mantıklı olan ayrılmadan önce söze dayalı etnik sayım yapmak ve bölünmenin ardından mübadele yapmak. Kendini türk hisseden Batı’da kalabilir. Fakat kürdüm diyorsa Doğu’da kalan türklerle yer değiştirmelidir. Kürtler en az 90 yıldır verdikleri bağımsızlık mücadelelerinin neticesini alırlar, Doğu’daki türkler de en iyi şekilde ister batı kırsalına ister batı şehirlerine yerleştirilir.

Ayrılmada hangi şehirlerin ayrılacağı ise BDP’ye verilen destek doğrultusunda incelenebilir. İnternette milliyetçilerin hazırladıkları haritalar kürt sorunuyla alakasız olduğu için o harita üzerinden fikir beyan etmek yersiz olur. 2011 seçim haritasının yardımıyla BDP’nin %60 ve üzeri destek bulduğu şehirlerin Türkiye toprakları içerisinde kalmasına imkân verilmemelidir. Örnek: Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari… Van, Siirt, Bitlis, Tunceli gibi sağı solu belli olmayan şehirlerin akıbeti asıl düşünülmesi gereken konu. Yukarıda da bahsettiğim gibi sadece Mardin’den ayrılınsa kaçak elektrik %10 azalıyor.

Bahsettiğim şehirlerin temelinde bir ayrılığın ardından Türkiye’nin Irak’a sınırı kalmadığı için olası bir terörist akışından tamamen muaf olacak. Yeni sınırda kullanılacak materyaller bakımından. Öte yandan Van hiç olmadı Ağrı, Iğdır ile İran’la sınırı devam ettiği için petrol ve doğalgaz akışı sekteye uğramayacak. Kerkük-Yumurtalık boru hattı sekteye uğrasa da Amerika’nın petrole olan ilgisi sebebiyle Kürdistan’ın bu boru hattındaki akışı keseceğini sanmıyorum.

Önümüzde duran bu göstergeler ışığında türklerin kürtlerden ayrılması günümüzde yapılması gereken eylemlerin başında gelmektedir. Yıllardır türklerin “Türk Kürt kardeştir, vatan bölünmez” gibi sonucunu düşünmeden fırlattığı sloganların ceremesini ileride yine şuanda genç olan bizler çekeceğiz.

15 yorum:

  1. "Kürtlerin "Demokratik Özerklik" isteği Türkiye’nin kazancı değildir. Kürtlerin ayrılıp ayrı ülke kurmaları özerkliğe nazaran çok daha mantıklı ve doğrudur. Zaten kürtlerin de ayrı ülke kurmak gibi bir istekleri yok.

    Modern bir ayrılma yani ayrılan halkların birbiriyle yaşaması mümkün değil. Olası bir ayrılmada milliyetçi sağcıları zapteden “türk kürt kardeştir” sözü anlamını yitireceği için iç savaş çıkması işten bile değildir. Buna ilave yukarıda bahsettiğim gibi kürtlerin yarısının BDP’ye destek verdiği düşünüldüğünde kürtlerin batı’da kalması türk halkına haksızlıktır, hakarettir."
    Aslında sen kendin türklerle kürlerlerin ayrılamayacağını söylemişsin belki 10 yıl önceden başlayıp bugüne kadar aydınlar televizyonda yada gazetede senin kadar mantıklı konuşup insanları bu fikre alıştırsalar iç savaşı biraz olsun yumuşatabilirlerdi. Ama dediğin gibi Kürtler ayrılmak istemiyor ayrıldıklarında zararlı çıkacaklarını biliyorlar. Türklerse yıllarca vatan bölünmez mantığıyla yaşadıkları için duygusal düşünecekler. "Benim atalarım bu topraklar için kan döktü kimse bölemez" diyecekler ama kürt atalarının da onlarla birlikte kan döndüklerini düşünmeyecekler. Şuan şu yazdıkların bana uygulanması çok zormuş gibi geliyor. Yine de bugüne kadar Türk-Kürt sorunuyla ilgili okuduğum en mantıklı yazı.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. çok doğru kardeşim. tak sepeti koluna herkes kendi yoluna. bu iş kökünden halledilmeli. eğer doğuda petrol varsa da ne abd nede ab bize kullandırmaz. zoruma giden tek şey kürtlerin bağımsız devlet olarak orda kalacaklarını sanmaları. ayrıldıktan bi kaç sene sonra rus destekli ermeni güçleri, ondan 5-10 sene sonra abd-israil-ingiliz koalisyonu tepelerine binecek. neyse yapacak bişi yok kendi düşen ağlamazmış.

    YanıtlaSil
  9. Son yerel seçimler gösterdi ki,bu oluşumun siyasal bir yapıya bürünüp halk içinde taban oluşturması şart.Çok tepki çekeceğini biliyorum,ama aynı zaman ekonomiye ve toplumsal yapıya vakıf insanlar tarafından da çokca destek göreceğini düşünüyorum

    YanıtlaSil
  10. İstedikleri tüm Anadolu dur, buna izin vermezler. Bunun yanında doğum oranları var, doğum oranlarımız inanılmaz düşürüldü, "Suriyeli" sığınmacılar gibi faktörlerle beraber düşünün, tümünü alma fırsatları varken neden ufak bir parçasıyla yetinsinler ki?

    YanıtlaSil
  11. Eğitim sisteminin bilimi temel aldığı, tarım gibi alanlarda (bu yolla biyolojik saldırıda bulunabilirler) bağımsız bir oluşuma ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
  12. kardeşim ben sadece bu saydığın illeri değil adıyaman urfa malatyanın ve kahramanmaraşın bir kısmında yaşayan kürtlerin olduğu bölgelerinde verilmesini istiyorum. böyle bir ayrılık olduğunda o yavşak kürtlerin hepsi biz kürdüz ama pkk lı değiliz o yüzden burada kalalım diyecekler. sen cumhuriyet tarihinden beri isyan et, iş ayrılığa gelince gelişmiş türkiyede kalmak için döneklik yap sonra. ayrılık olsun ülkede bir tane kürt olmasın. kimseye anlayış göstermenin gereği yok. kendi ülkemde azınlık oldum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bdp ye destek versin vermesin, bütün kürtler gitsin. kürtler yüzünden akp gibi bir partiyle yönetiliyoruz. bdp ye oy vermeyen kürtler kime oy veriyor sanıyorsunuz. bu tarz partilerde yok osmanlı diye diye ülkeye kürt suriyeli ne varsa dolduruyor. ayrılık gerçekleştiğinde tek kürt bile olmasın hiç bir şekilde hiçbirini ayırt etmeden topu gitsinler. biz artık imparatorluk değiliz yada dünyada ki en güçlü devlet değiliz. elimizde kalan türk topraklarıyla işimize gücümüze bakmanın zamanı geldi

      Sil
  13. zaten ayrılık gerçekleştiği anda türk bölgesindeki kürtler baskıdan gitmek zorunda kalırlar diye umuyorum

    YanıtlaSil
  14. Derhal ayrilmaliyiz. Teror,mafya ve ekonomik sorunlar biter. Asiri dinci akimlarin onu kesilir. Pontusu siktir edelim, sahtekarlik oranlari azalir. Guney kore gibi bir anda gelisiriz. avrupa birligine bile gireriz. ortadogudan uzaklasmis oluruz.

    YanıtlaSil